Sunday, March 29, 2009

Earth Hour at Kuching Sarawak Malaysia

Attending earth hour mini gig organize by Green Height Mall Kuching Sarawak. everybody having fun sitting with the candle, listening some song. anyway, let the picture do the talking.

 

IMG_9292

Candle light (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9276

sitting and listening (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9282

people do enjoyed themselves here.(Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9297

some of the performer. have to use flash here. (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9268

Quite dark as it was lit by the candle. (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9321

Evenstar performing. (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

IMG_9342

Tadaa, lights are back. (Earth Hour 2009 at Green Height Mall Kuching Sarawak)

 

Anyway, it was fun and yeah Kuching people do care for the environment.

Thursday, March 26, 2009

Once..


Merdeka Palace and the cotton tree. The cotton were blooming last year (2008) and it was beautiful. Fine day it is and yeah, wish the cotton tree blooming again this year.

This picture was process in Adobe Lightroom 2 and Adobe Photoshop CS3. It was captured using CANON 400d DSLR with 12-24 Tokina ATX pro Lense. (wide angle)

p/s sorry for lack of post lately. quite busy with life.

Thursday, March 12, 2009

Videografi - Jantayu Vision


http://vimeo.com/3352752 from eshump [Jantayu Vision] on Vimeo.

One of the masterpiece from eshump (jantayu Vision) which is available for your event. Anyway, you can come to his place to meet him personally discussing your video need or just eating at the outlet which is located at Jantayu Black Pepper House which situated next to Ambank Satok.

Wednesday, March 11, 2009

Fine day at the beach

hehe, feeling ala-ala CSI Miami lok.(recreating that CSI miami look)
Good day mate!,
Above picture, taken at Pasir Pandak Kuching which is located at santubong. I further enhance the picture using Lightroom and Photoshop CS3 to get that CSI Miami look. If you're watching CSI miami, you'll notice that the the picture quality of that show is somehow in orange, green and blue, which is amaze me. Anyway, you can download the preset for the lightroom 2 at http://www.presetsheaven.com/ and look for that CSI miami preset.


Monday, March 9, 2009

Fine day at the beach (Pasir Pandak (pandak Beach) Kuching Sarawak Malaysia)

DSC00454

Blue sky, Hot Sunny Day and Its public Holiday

DSC00456

Waves that hit the sand. People having funtimes at the end

DSC00457

See The leg la.

DSC00480

Fine day, want to go for a swim but I cant, as i'm holding the DSLR plus i didnt bring any spare cloth.

 

kelapaer

The Lonely coconut.

What We did today Sunday 8 March 2009

Dompap and Henry watching


Sam testing the motorbike

Rizal testing the motorbike also!



Dompap is on the motorbike



Rizal doing trying to do 100 on original EX5 motorcycle.


Saturday, March 7, 2009

Jakarta Chapter 3

Sorry guys lambat pulak nak update pasal entry di Jakarta. Ok, selepas betolak daripada Bandung kami tiba di Jakarta pada jam 9.30 malam dan menginap di IBIS Hotel dimana Hotel ni bukan terletak di Center Jakarta. Tapi di pinggirnya. Sebab aku dan Hidayat memilih Hotel Ibis ini adalah kerana, takut terperangkap dalam trafik jam bila nak bertolak ke Airport nanti. rate hotel ni kira-kira RM180 semalam (kadar tukaran waktu itu). DI IBIS hotel ini, berhampiran dengan Pasar pagi Mangga 2 dan ITC Mangga Dua. Kalau WTC Mangga dua, kenak jalan kaki sedikit lah ataupun ambil teksi kat bawah hotel which memang banyak menunggu kat bawah.

 

17022009_002

Hotel IBIS Mangga Dua

DSC09340

Pasar Pagi Mangga Dua

DSC09341

ITC Mangga dua daripada Level 12 IBIS Hotel

 

Pada Hari pertama kami di Jakarta, aku dan Hidayat merencanakan nak melawat tempat-tempat menarik di sini. bertemankan Ajeng supir kami, aku dan Hidayat mula berjalan-jalan di sekitar Jakarta. Jakarta lama dipanggil Batavia dan Jakarta baru dipanggil central Jakarta. Di Jakarta lama, banyak bangunan-bangunan lama yang masih berfungsi.

Di hari pertama tempat yang aku dan Hidayat lawati adalah MONAS. MONAS bermaksud Monumen Nasional. Monumen Nasional ini, mengikut kata pihak yang bertugas di situ didirikan di tengah-tengah kota Jakarta iaitu titik tengah Jakarta (bukan central jakarta). masuk kedalam MONAS, bukan gratis ya. (gratis bermaksud percuma) pengunjung dikehendaki membayar untuk masuk kedalam.

DSC09355

On The way ke MONAS. Hidayat sedang khusyuk membaca Koran Jakarta (Koran bermaksud Suratkhabar)

DSC09382

Istana Presiden Indonesia.

DSC09408

MONAS. Design bangunan berkongsepkan lesung dan obor.

DSC09539

Salah satu patung yang terdapat di MONAS

DSC09393

MONAS

DSC09501

DSC09467

Dalam MONAS (ruang melihat hanya berjeriji besi. Kalau di KL Tower memang ada cermin)

 

Jakarta Panorama1

Panorama Central Jakarta yang korang boleh tengok daripada MONAS

DSC09505

Tingginya MONAS. (view daripada bahagian lesungnya)

DSC0942311

Nak bergerak ke luar (Carpark) kena naik yang ni. Kalau nak berjalan kaki pun boleh. Naik ni Free of Charge!

 

Selepas habis berposing, mengambil gambar di MONAS, aku dan Hidayat bertolak pula ke Masjid Istiqlal which yang terletak tidak jauh sangat daripada MONAS. MAsjid Istiqlal ini adalah masjid terbesar di Jakarta. Istiqlal bermaksud Merdeka.

DSC09549

DSC09550

Masjid Istiqlal daripada luar

DSC09555

Di dalam Masjid Istiqlal. Ruang yang bertingkat adalah ruang solat juga.

DSC09579

Berdoa kepadanya (selesai Jamak solat Zuhur dan Asar)

DSC09591

HIdayat dan Pegawai Perhubungan Masjid Istiqlal. Beliau menerangkan kepada kami fungsi-fungsi masjid dan maksud-maksud di sekitarnya.

 

Selesai melawat dan solat di Masjid Istiqlal Jakarta, aku dan Hidayat ditemani Ajeng supir kami, menuju ke Foodcourt (pujasera) dan makan tengahari sebelum bertolak ke Ancol. Setelah selesai makan tengahari kira-kira dalam jam 2 lebih kami bertolak ke Ancol. Tetapi sebelum ke Ancol, aku dan Hidayat singgah dulu di pasar pagi mangga dua yang terletak tidak jauh daripada Hotel kami. Aku dan Hidayat tidak membeli apa-apa just kerana nak tengok macammana rupa Pasar Pagi (which bukan macam pasar tetapi more kepada Shopping complex macam Hopoh, Pertama Complex etc etc.) yang tutup awal.

DSC09362

DSC09618

View yang biasa di Jakarta.

 

DSC09772

Pasar pagi mangga dua

DSC09784

WTC Mangga dua. pintu masuknya (WTC disebut WeyTeySey)

DSC09674

tepi pantai Ancol. Suzuki APV tu adalah kenderaan yang kami sewa

DSC09677

ada Marina

DSC09684

Nak nait bot ni, kena bayar which i didnt know the cost.

DSC09687

Cable Car Ancol.

DSC09712

Aku dalam Cable Car. which yang mula-mula aku rasa gayat. lepas tu ok.

DSC09714 

Wuyoo..Jauh lagi sampai ke hujung tu.(view daripada Cable car)

DSC09720

Ada Kolam (view daripada Cable Car)

DSC09736

Pantai Ancol.

DSC09737

Ada Roller Coaster (theme park Ancol) view daripada Cable Car.

DSC09735

Gayatnyer. hehehe

 

Selepas turun daripada Cable Car tu baru aku rasa lega, gayat beb! tengok bawah. heheeh. Anyway, lepas tu kami makan malam di tepi Pantai Ancol which aku order Alpukat (avocado) yang diblend, dan nasi goreng seafood which quite tasty dan pedas.

 

DSC09700

Ancol. Kalau Weekend, kat sini memang ramai orang kata supir kami.

DSC09747

Waktu Marghrib dah ni. Sayang sekali tiada sunset. which yang aku tunggu-tunggu nak ambil gambarnya.

 

Lepas balik daripada Ancol, aku dan hidayat minta ajeng singgah ke Carrefour untuk membeli apa-apa yang patut. Lepas tu kami balik ke Hotel which pada malam tu, aku spend masa rilek jer dalam Hotel sambil minum ni, sambil makan roti.

DSC09038dsa

Teh Botol Sosro (which sebenarnya Teh Jasmine). Minuman rasmi aku kat Jakarta dan Bandung ni.heheehe. Nyaman gilak teh tok eh.

 

Kebesokan harinya, masa untuk balik, pada pagi tu aku dan Hidayat pergi lagi ke Pasar Pagi Mangga dua dan membeli souvenir sedikit untuk dibawa balik.

 17022009_001

Pasar pagi Mangga Dua berhadapan dengan Hotel IBIS

17022009

Sekitar pasar Pagi Mangga Dua

 

Selepas balik daripada Pasar pagi Mangga dua, time to pack the things, sebab nak balik Kuching daa. Aku dan Hidayat Checkout tepat jam 12.30 tengahari dan terus bertolak ke Airport menaiki teksi Bluebird which cost me Rp, 80,000.00

DSC09769

Teksi Blue Bird

DSC09797

SOGO Jakarta.

 

Kat Jakarta ni memang banyak Mall, cuma aku dan Hidayat tak singgah sebab, reason pergi ke Indonesia bukan untuk shopping semata-mata. Misi kami berdua adalah untuk melawat tempat-tempat menarik di Jakarta dan Bandung which aku dan Hidayat complete it successfully.

DSC09807

Tol Cengkareng (menuju ke airport)

DSC09809

Welcome to Bandara (bandar udara Soekarno Hatta)

17022009_005

Dalam Departure Hall.(flight delay daripada Jakarta haiyaa.)

 

Overall, aku amat berpuas hati la dengan lawatan ke Indonesia ni. Just terkilan sedikit, tak bawak cash lebih sebab barang murah-murah. Hehe, Well thats the end of the entry to Jakarta and Bandung. Hope you guys dont get bored reading it.