Tuesday, July 28, 2009

Adohh..

Bah bah, ku nak ngerepak lok,

malam tadik nakkah ada kapal berhias kat sarawak tok bah,
kawan aku tek, mula-mula ngajak pegi, aku jual mahal..

dah petang marek, alu landing kat Bombay Masala Sukma
alu datang leeyas ngan memnya, dan sik semena-mena, alu kuar plan, "pegi juh"
Balit lah aku tek, bekemas-kemas, mbak DSLR, tripod bla bla.

Dah aku ambik leeyas ngan memnya di umah leeyas tek,
planning mok nanga kat Pangkalan Sapi,
tapi damn, upa tutup jalan sia, nait ke Gersit, damn agik, jam gila..
alu la aku kuar ke jalan tol, ingat nak parking arah area golden triangle,
damn, jalan jam  tegal jalan banyak tutup,

pusing-pusing, kira nak makei jalan aji taha, parking kat area tong hin sia,
damn jam lagik, pusing  aku kei kampung alu nganta mem leeyas balit

dah lekak ya, sik putus asa gik aku ngan leeyas,
pusing gik gi Komplek, kira nak masuk ke pangkalan sapi
damn, jam lagik, dan jalan tutup, @*%#*@&%#* juwak..
dahla diarah oleh sidak rah DUN baru musin agik,
parking ke atas-atas nun, nak betah aku, ada moto kenak pecah
kenak curi, sik ku betah

alu ujung-ujung, aku ngan leeyas ilek rah perumahan
makan bubur ayam
nanga bunga api dari jauh jakla.
gambar sik dapat, minyak abis bikin ati panas jak..
mun ku tauk sik ku kuar..

Saturday, July 25, 2009

Harry Potter and the half blood prince review

2008_harry_potter_and_the_half_blood_prince_wall_005

After waiting for 10 days after its worldwide release, I finally got chances to watch this anticipated movie, Harry Potter and the half blood prince with friends. All I can say is

“love is in the air”

yeap I said it, romance and revenge are more likely correct word to describe this new installment of Harry Potter film.

A few character and scene were taken out from this film but hey, its a film, you don’t expect it remain true to the whole book. (go read the book and you understand what i meant)

Can’t wait for the last part of the film, which will be Harry Potter and the deathly hallows which will be split into two part which is part 1 will be released November 2010 and the second part will be released July 2011.

Worth watching if you watch all the Harry Potter movies or read the books. If you just a moviegoer who don’t mind magical film like this, I recommended it to you to watch it.

Sunday, July 19, 2009

hilangnya para blogger

Salam,

aku sik tauklah, kenak para-para bloggers legend seperti Onggon, Audio, Oon nak nutup blog sidaknya..Aku pun sik faham, tapi apa-apa pun, all the best dengan sidaknya, semoga berbahagia ok!.

Memula dengan Onggon, dolok-dolok nang tricknya la..kali tok benar-benar nya nutup blog..lekak ya si Shahrul aka Oon molah entry fin. Kakya blog Audio aka pezal sekpat di akses, seolah-olah macam ilang.

As for me, aku memang sekda reason nak tutup blog aku. mun kitak orang nak tauk, aku registered blog aku semenjak jun 2004 dan entry-entry sebelum ya ku delete. jadi season 2 untuk blog aku bermula secara rasmi pada 19 April 2008. still aku masih berblog, sharing idea walaupun sekda orang nak komen entry aku. Still aku sekda rasa nak tutup blog.

Tapi apa pun, aku sik nganok, komen sapa-sapa yang nak tutup blog. cuma bila blog kita jadi glamour, mungkin kita rasa privacy kita terganggu. sebab ya aku sik publish semua benda peribadi aku dalam blog. Then again, ada sesetengah benda ku publish untuk sharing apa yang aku rasa. pi ku nanga patern onggon ngan oon ialah

"blog membawa banyak kesedihan dengan sidaknya"

Pasal si Audio tang ada ilang jak, ya ku sik taukla. mungkin sama reason kot, atau alasan dah berumah tangga?..hmm, banyak spekulasi keluar tok.

Nasiblah ada blog macam Su ijam, Heinsen, Pak Dukun, AmirFx dan lain-lain gik masih bertahan. mun dak tok nutup blog juak, sekpahal la, all the best juak ngan sidaknya.

walaupun aku tok bukan blogger yang ratingnya tinggi, still aku berbangga dapat bertemu dengan sesetengah blogger di majlis nikah audio (pezal) reya dan aku akan teruskan untuk berblog dan sharing story dengan tak orang.

peace no harm!

*update : 

statement daripada audio yang disiarkan di blog su ijam (http://macamkenal.blogspot.com)

Audio: Salam hormat semua. Memang saya terpaksa nutup blog saya atas faktor nak concentrate ngan kerja dan idup dah kawen tok ehek. Insyaallah,ada kelapangan suatu hari lak, saya akan kembali lagik. Harap ampun maap mun kiranya lamak2 tok kita berguro berplentei ada yang kecik ati whatsoever ehek. Saya masih boleh di hubungi di talian YM : optimusput@yahoo.com ehek XD

Friday, July 17, 2009

luahan hatiku

Aku rasa sik* happy...
aku rasa bosan..
aku rasa muak dengan politik disitok*

Aku rasa kegembiraan bekerja di tempat tok* sik sama macam dolok*
terlalu banyak tekanan
aku sedih
aku rimas


tetapi aku teruskan jua..
demi sebuah kehidupan
demi sebuah masa depan..
demi tuntutan hidup.

Oh tuhan, kau tolonglah hambamu ini,
kembalikan rasa gembira di hatiku..
kau kuatkan semangatku untuk hadapi semua ini.

*sik-Tidak
*disitok-disini
*tok-ini
*dolok-dahulu


Wednesday, July 15, 2009

Just Shoot

Its been a while i didn’t just go shoot for nothing using my camera, here some of the photo that i took today with Hidayat with intention just to shoot. Alongside with the pain, (my tooth is aching) It doesn’t stop me to go out after the doctor give me sick leave for 2 days.

IMG_9944

Nokia N97, Hidayat just bought it.

IMG_9945  The Notice

 IMG_9946

Just Press

IMG_9947

The Traffic Light.

IMG_9951

The New Sarawak State Legislative Building

IMG_9939

North Kuching City Council

Saturday, July 11, 2009

Google Chrome OS




Google Chrome Operating system, akan dikeluarkan sik lamak lagik..yah..dari Inovasi Chrome browser yang pantas dan ringan Google bercadang nak ngeluar Sistem Operasi lagik yang dijangka keluar dalam suku kedua 2010. Ditarget kepada netbook, Google ngeluar Chrome OS tok nang tepat pada masanya.Yang bestnya, dahla open source, free lagik ya sapa sik mok nak?. Bah, jangan tak orang konpius indah, windows ada segment pengguna nya mpun, google chrome os lak ada segmentnya mpun..sekpat nak banding-banding nya duak tok eh. Gik pun aku makei Windows juak bah.."ori" bukan cap lanun tawwww..hehehe

Bah, sama-sama kita nunggu produk Google Chrome OS tok dari sidak Google.sementara ya rajin-rajin tangan tak orang maca blog resmi daknya

http://googleblog.blogspot.com/

Ok selamat bergoogle dan berchrome..

Thursday, July 9, 2009

Renung-renung

 I can only show you the door. You're the one that has to walk through it - The Matrix

Ok, berbalik kepada pernyataan di atas, ramai yang ingin cara pintas untuk sesuatu. Tak kisahlah, benda, cara, atau pun apa-apa yang dihajati. Kisahnya begini

Si manusia X ni, ingin belajar sesuatu, tetapi malas untuk menjelajah sendiri ataupun paling senang nak mencuba. Bila kita tunjukkan jalan, dan tak di aplikasikan atau digunakan, maka, manusia X ni tidak berpuas hati, mengatakan kedekut ilmu, bakhil dan sebagainya, walhal sudah ditunjukan jalan macam mana nak dilakukan.

Memang beginilah adatnya, bila tidak berpuas hati. Jalan dah diberi tetapi tidak mahu menggunakan. Bila si Guru / orang pandai mengajar, jangan harapkan guru / orang pandai tersebut berikan 100% cara nak melakukan. selebihnya terpulang kepada anda sendiri, yang mencuba, praktik dan sebagainya. Guru  / orang pandai tersebut hanya tunjukkan jalan dan anda sendiri yang kena cuba, praktikkan apa yang diajar.Renung-renung, selamat mencuba!


*kisah ini tidak ada kaitan dengan saya sendiri atau kepada orang lain. hanyalah untuk renungan kita bersama.


Tuesday, July 7, 2009

Wedding Presentation : Bob & Abby


Mohd Fadrus bin Bedusamad (Bob) dan Abby Salmiah binti Abdullah (Abby), Krew Ephemera Event & Wedding kali ini, turun membuat coverage majlis resepsi pihak lelaki yang diadakan di Semariang Kuching Sarawak pada 5 Julai 2009 yang lalu.

Keadaan cuaca yang agak mendung pada sebelah pagi tidak menghalang kami untuk membuat liputan pada majlis ini. Pada sesi "outdoor" pula, cuaca menjadi sangat baik dan alhamdullilah semuanya berjalan lancar.

Bob & Abby berserta pengapit mereka, begitu sporting dan penuh bertenaga sepanjang sesi penggambaran berlangsung.

Kepada Abby & Bob, semoga berbahagia selalu dari kami di Ephemera Event & Wedding (Diuruskan oleh Leika Gago Photography). Terima kasih kerana memilih kami untuk merakamkan majlis anda berdua.

Kepada anda yang tercari-cari jurugambar untuk event dan perkawinan, jangan segan silu, hubungi kami Ephemera Event & Wedding.

"Your Moment, Our Commitment"

Ephemera Event & Wedding
(Diuruskan oleh Leika Gago Photography)
017-2111107
leikagago@gmail.com
http://www.leikagago.com/blog