Thursday, August 28, 2008

Ampang Medikal

Cast :
Diana Rusdi
Nor Aliyah Lee
Nasrizal Ngasri
Azhar Sulaiman
Julia Ziegler
Chelsia Ng
Jagdave Singh
Louisa Chong

Just watch 2nd episode ampang medical (local tv drama) all i can say is this "more like localize version of Grey Anatomy".

Good attempt for producing such tv show for local viewer but the producer need to improve on some aspect

1-emergency scene (2nd episode) looks very dull!, we need some emotion people! to make it real, eventhough its only a drama.

I think thats all, as Only I've seen 2nd episode of this drama.

p/s : I wonder if they introduce a character that similar to Dr. House (grin)

Untitled

Seorang anak mengeluh pada ayahnya mengenai kehidupannya dan menanyakan mengapa hidup ini terasa begitu sukar dan menyakitkan baginya. Ia tidak tahu bagaimana menghadapinya dan hampir menyerah kalah dalam kehidupan.

Dia sudah letih untuk berjuang. Sepertinya setiap kali satu masalah selesai, timbul masalah baru.
Ayahnya, seorang tukang masak, membawanya ke dapur. Dia mengisi 3 periuk dengan air dan menaruhnya di atas api. Setelah air di ketiga-tiga periuk tersebut mendidih. Ia menaruh lobak merah di dalam periuk pertama, telur di periuk kedua dan ia menaruh serbuk kopi di periuk terakhir.

Dia membiarkannya mendidih tanpa berkata-kata. Si anak tertanya-tanya dan menunggu dengan tidak sabar, memikirkan apa yang sedang dikerjakan oleh ayahnya.
Setelah 20 minit, si ayah mematikan api. Ia menyisihkan lobak dan menaruhnya di mangkuk, mengangkat telur dan meletakkannya di mangkuk yang lain, dan menuangkan kopi di mangkuklainnya.

Lalu ia bertanya kepada anaknya, "Apa yang kau lihat, nak?"
"Lobak, telur, dan kopi" jawab si anak.
Ayahnya mengajaknya mendekati mangkuk dan memintanya merasakan lobak itu.
Dia melakukannya dan merasakan bahawa lobak itu terasa enak. Ayahnya lalu memintanya mengambil telur dan memecahkannya. Setelah membuang kulitnya, dia mendapati sebuah telur rebus yang mengeras.

Terakhir, ayahnya memintanya untuk mencicipi kopi. Si anak tersenyum seketika, mencicipi kopi dengan aromanya yang sungguh enak itu.
Setelah itu, si anak bertanya, "Apa erti semua ini, Ayah?"
Ayahnya menerangkan bahawa ketiganya telah menghadapi kesulitan yang sama, perebusan, tetapi masing-masing menunjukkan reaksi yang berbeza. Lobak sebelum direbus kuat, keras dan sukar dipatahkan. Tetapi setelah direbus, lobak menjadi lembut dan lunak.

Telur sebelumnya mudah pecah. Cangkerang tipisnya melindungi isinya yang berupa cairan. Tetapi setelah direbus, isinya menjadi keras. Serbuk kopi mengalami perubahan yang unik. Setelah berada di dalam rebusan air, serbuk kopi merubah air tersebut.
"Kamu termasuk yang mana?," tanya ayahnya.

"Air panas yang mendidih itu umpama kesukaran dan dugaan yang bakal kamu lalui... Ketika kesukaran dan kesulitan mendatangimu, bagaimana kau menghadapinya? Apakah kamu lobak, telur atau serbuk kopi?

P/S: Kita menjadi apa yang kita pikirkan..Allah takkan mengubah nasib kita selagi kita tak tuk mengubahnya...setiap kesulitan pasti akan ada kesenangan...hadapilah dgn penuh kesabaran..

Saturday, August 23, 2008

Iklan Petronas Kemerdekaan ke 51

Pengarah : Afdlin Shauki

Komen saya, Agak kurang umpph berbanding iklan-iklan Kemerdekaan tahun-tahun lepas.Mungkin kerana terbiasa menonton "style" Yasmin Ahmad dalam iklan yang terdahulu.

Keseluruhan Tidak mengecewakan sangat dan memang tepat dengan tema iklan tersebut "Patience, Perseverance and hard work paves the road to success" (kesabaran dan ketekunan membuahkan kejayaan).








Wednesday, August 20, 2008

hah?

kepak nyawa aku the whole week tok...ntah apa-apa jak ku polah...hahaha...xda bah ku shooting wedding weekend ngan ada function kecik ari senin ya tek....

adalah sorang miak ya, xlah miak ney...kira tua bangka lah....madah aku tok jenis pemboros?. Boros kah aku?...try to be me for the month bok tauk giney..

even aku idup bujang xda bini..aku kenak tanggung family, aku kenak bayar bil karan, ayek, satellite tv, bayar line tenet, beli food etc lah..

ha..boros kah nama mayar benda di atas ya kah?...main cakap mulut nang senang... nya madah gaji almost 2k(macam gaji aku), senang idup...ney ndak, food sekda gilak nak meli, karan xda bayar, minyak pun x nak beli gilak...arum bulak semua tanggung orang tua.

nok budget aku tek lom masuk bayar kreta, beli petrol gik...dan lain-lain perbelanjaan gik...

lain kali nak molah statement pun, jangan cakap main lepas....tanggar lok giney orang ya nak?...tapi statement orang ya tek sik menggugat aku pun...aku ada cara aku pun...bukan berpandukan cara orang lain....

oklah, ilek2 lok....sakit palak mun terlalu mikey hal budget....since minyak nait...barang smua mahal gila..

Ok...thats all thanx for reading the my crap on Sarawak Language.

Saturday, August 16, 2008

What is LOVE?

What is love?

Is it just only a feeling?

Is it some sort emotion?

You define whats LOVE...

all I know LOVE is BEAUTIFUL !


Photo caption ( Mohd Hanafiah & Raja Suhaizan)

p/s i'm not in love lah..dont make any rumors aight!

Tuesday, August 12, 2008

why?

kenak aku tok x takdirkan berjaya macam member-member aku yang lain....
kepak dah otak ku nak mikey..
nak kata SPM x bagus..pangkat 1 gik..
STPM pun dapat result ok..

cuma aku x dapat masuk IPTA earn that degree macam orang lain...
kekadang aku rasa less motivated bila tiba part orang ungkit qualification.
aku rasa supan, aku rasa malu.....

ntalah maybe aku tok x ditakdirkan nak memegang segulung degree ya kali..
aku tok just ada certificate in Computer system jak...
aku ada STPM jak...
aku hanya ada SPM jak...


sedey ku ngenang nasibku....
blajar part time molah degree pun sangkut....
aku extend..
xda funding mok bayar...
my dad wouldnt help me....

aku rasa aku dah patah semangat nak teruskan...
sakit palak...
aku x tauk apa nak jadi dengan aku...

Monday, August 4, 2008

Congrats to Nurul Amin


Tahniah kepada Nurul Amin bin Abu Bakar, betunang dengan Iva aritok 3.08.2008

Sunday, August 3, 2008

Sarawak Regatta 2008


Sarawak Regatta 2008
Originally uploaded by ^Rudy^
Manage to take a few picture on the last day of the event, got a few of them. Wish had those Really long Tele Lense!

Friday, August 1, 2008

The Mummy Tomb of the dragon emperor review

Brendan Fraser back as Rick O' Connel in this 3rd installment of The mummy franchise. Tomb of the Dragon Emperor cast include, Jet Li, Maria Bello and Luke Ford.


Tomb of The Dragon Emperor set back in China where, Alex O' Connell who now is already grown up, discover the resting place of The Dragon Emperor who are evil and cold hearted Emperor which was cursed by Zi Juan (Michelle Yeoh) becoming a teracotta statue along side with his army. Their plan is to conquer the world until Zi Juan stopped them.


For centuries, the tomb was guarded by Lin (Isabella Leong) (which is immortal) daughter of Zi Juan until Alex O Connell discover it without knowing that he was funded by General Yang(Anthony Wong Chau Sang) and Roger Wilson (David Calder) who planned to awakens the mummy, completed the task conquering the world.


Jet Li performance as the Emperor Qin is quite ordinary but yeah the martial art skills is amusing me till now. As he become the awakening mummy, is quite awkward to see him on screen as the mummy character (not that kind of Egyptian mummy). but he does the job well.


Maria Bello as Evelyn is not quite dissapointed at all. It felt like Evelyn has evolved to more matured character from the previous movie and she did potrayed the character well.


Newcomer Luke Ford As Alex O' Connell potrayed the character well, not dissapointing at all. eventhough i still rather felt that Freddie Boath should reprises his role.

Explosive, revenge, family issue is what you will expected to see in this movie and it is highly recomended to you who have been waiting for 7 years! for this sequel!

Go watch it at the cinema near you.