Tuesday, August 12, 2008

why?

kenak aku tok x takdirkan berjaya macam member-member aku yang lain....
kepak dah otak ku nak mikey..
nak kata SPM x bagus..pangkat 1 gik..
STPM pun dapat result ok..

cuma aku x dapat masuk IPTA earn that degree macam orang lain...
kekadang aku rasa less motivated bila tiba part orang ungkit qualification.
aku rasa supan, aku rasa malu.....

ntalah maybe aku tok x ditakdirkan nak memegang segulung degree ya kali..
aku tok just ada certificate in Computer system jak...
aku ada STPM jak...
aku hanya ada SPM jak...


sedey ku ngenang nasibku....
blajar part time molah degree pun sangkut....
aku extend..
xda funding mok bayar...
my dad wouldnt help me....

aku rasa aku dah patah semangat nak teruskan...
sakit palak...
aku x tauk apa nak jadi dengan aku...

5 comments:

Azahari said...

well sometime degree ya penting... but most of the time..sik... sijil ya bukan penentu brjaya kah sik, cuma maybe akan nyuruh benda ya senang sikit..tp real fact is..byk gik kaedah utk berjaya... Bill Gates gik sik pass abis university, still nya pernah jd the richest man on earth...

aku tok ada degree, tp sad to say, and shame sometime ada gik org yg sik da degree lebih berjaya dr aku yg ku temu hampir setiap hari.. so the point is... utk jd yg berjaya bukan pasal pandei nei blajar, or tinggi nei blajar, tp sebenanrnya keyakinan n kecekalan... that's the important thing.. selagik ada usaha... kejayaan sik pernah mustahil..n sik pernah telalu lambat utk berjaya... nenek tua tgh ngalik lokan tiba2 terjumpa berlian besar telor angsa, kinek2 ya alu kaya raya... so... siapa2 boleh brjaya, asal ada usaha.. hehehe... that's all mate

Shahrul said...

before ku nak komen,

aii zari, kau dah jadi cikgu motivasi kahh?? bangga ku aiih. tp haruskah propah cita nenek tua segala??

tp nang bena la kata en azahari ya, mun nak berjaya sik perlu ada degree, master, phd ntah papa. sedangkan Naomi Campbell gik sik ambik SPM, harus juak jadi supermodel nak.. erkk. what im trying to say is, setiap org ada jalan rezeki nya masing2. mungkin jalan kau bukan ada degree, tapi ada jalan lain nya. ne tauk one day ko jadi fames photographer kedak lebowitz or demarchlier!! yaah juta2 vogue bayar kau, tp mun dah berjaya klk boh ngambik gamba porno indah sa aku nak. hehe.

xpa bro. there's more life than all those certificate. jalan aku maybe dah tertulis camtok. aku sik mintak pun, tp aku sik nolak. jalan kau maybe lain, and i bet a very interesting one. boh pikir gilak benda alah degree ntah papa ya. jgn rasa rendah dirik supan sik tentu pasal. mun urg nak treat kita differently, nak mandang rendah kita, padah watever! its their problem not ours.

i know you rudy. kau antara urg yg ku kenal yg penyabar n kuat semangat. you can do it!

harus diingat, kau dah jadi legend sebab quote kau tok.

Sabar peminat... (Rudy, circa 1995)

Along Abdul Karim said...

Setuju benar dengan kata2 kwn ktk ya...!!

Percayak & yakinlah setiap kita Allah lahirkan dengan qadak & qadar serta rezeki masing-masing.

Berjaya dalam hidup memang impian setiap orang. Nak berjaya ada banyak caranya dan pelbagai jenisnya. Janji Allah Taala kan... setiap yang berusaha pasti akan dapat hasilnya. Apa yg penting untuk berjaya adalah jangan putus asa.

Ktk pasti boleh Rudy... Yakinlah :)

Rudy said...

Thanx guys, atas motivasi tak orang.

clouds over her head said...

degree is just a piece of paper. kmk tok terkejar2 jak degree,tua ke belajar. i hv friend sama bljr diploma dolok, nek tok da jadi bos (keja gomen la), and he earn twice of what i earn now. and i bet you earn more than i do =) hope that can cheer you up.

ada juak penjenayah yg berdegree, doesn't mean ada degree, one will succeed. in the end, it's the attitude that matters.

even in oil and gas industries, sunggohpon sekda degree, if you have experience, they'll pay you like hell. even my boss is SPM-leaver, gaji baekkkk punya.. one of top ppl in my company.even department manager pon takut dgn nya.

mungkin bkn rezeki gik nk smbong belajar, slow2 lah..the good thing is, you still have the spirit to learn, keep that faith.

anyway, have a great Ramadhan. Hope to see you, somewhere, sometime.

regards,
Dayang