Sunday, September 27, 2009

Teaser jap..

Keletihan, kepanasan tapi puas hati, itulah kerja aku sepanjang minggu ni, bermula sibuk dengan keluarga dan seterusnya sibuk dihujung minggu dengan tempahan-tempahan gambar perkahwinan yang telah ditempah.

Anyway, cakap orang putih le pulak..walaupun sibuk, tetapi kena pandai uruskan masa untuk diri sendiri, Keluarga dan Leika Gago Photography. Walaupun penat mana sekali pun.

Kat bawah ni, aku buat sikit teaser untuk blog Leika Gago Photograpy (http://www.leikagago.com/blog) di mana Man & Rosa telah menempah kami untuk merakamkan hari bersejarah mereka. Untuk keterangan lebih lanjut, lawatilah blog Leika Gago Photography ye di

http://www.leikagago.com/blog

IMG_5369

Man dan Rosa

Friday, September 25, 2009

Night Photography

 

Hello again

for some people, night photography might be challenging, but as for me, it is a good thing because I dont get sweaty under the sun.

Ok, maybe some of you, feel that “oh, night photography?.na, its hard i usually get blurry picture”

Even you have that IS, VR, OS Lenses if you dont know how exposure work you still end up with blurry picture.

Ok, here are guidelines for night photography for camera owner out there (DSLR or Compact)

1- Always bring a tripod. It is must have tools when you want to do night photography. If happen you dont have one, just borrowed it from your friends. If you dont  want to borrow one from your friend, well, get its a bit hard but hey it still can be done!.

2- If you dont have any tripod, find a stable place (table, chair etc ) that you can find to compose your image. just set the timer and voila!

3-Be Creative, yeah yada yada yada people always talk about this thing. I will say it short, be imaginative!

4-Crank up that ISO. dont be afraid of the noise, but if you wanted cleaner image use less ISO.hehe

Well, if you wanted to a long exposure (for DSLR owner) get yourself a tripod lah!

anyway, here are some of the shot that i took at waterfront Kuching Sarawak on the 6th day of Eid ul fitr here in Kuching Sarawak.

IMG_4351

The Look out tower, I dont change the White Balance as the lamp of this tower is yellow.

IMG_4354

Kuching Waterfront at nite.Here, i crank up the ISO up to 3200. This image still can be use.

IMG_4356

The Astana where the Sarawak Governor live.

IMG_4339

The New Sarawak State Legislative Assembly Building

IMG_4342 copy

Same building, but this time with longer exposure.

Tuesday, September 22, 2009

Jin Notti

jin notti poster

Berkesempatan menonton filem Jin Notti yang dilakonkan oleh Mawi, Fara Fauzana dan Cat Farish ni di MBO The Spring Kuching.

Apa yang aku nak komen eh, hmm,

1-Lakonan mawi ok, tak nampak kaku sangat walaupun filem pertama dia.(aduh saliha tak masuk list sebab projek tu terbengkalai so ni kira filem 1st dia la)

2- Fara Fauzana dan Cat Farish memang rock!.

3-jalan cerita tak membosankan!.

4-Korang tontonlah kat pawagam yek!

Pendek kata memang terhibur menonton filem ni. kalau korang nak tau, filem ni mengisahkan Notti lakonan Fara Fauzana ni sebagai jin yang baik hati. kebaikannya itu menyebabkan dia dihukum dan disuruh buat kerja jahat dan pelbagai cara dilakukan untuk memenuhi 100 jam kejahatan yang diarahkan oleh mahkamah jin.

Korang nak tahu kisah ni, jom tonton ramai-ramai di pawagam!

Sunday, September 20, 2009

1 Syawal 1430H

Salam semua,

hari ini, 1 syawal 1430H, macam biase, aku solat sunat Idulfitri kat Masjid Jamek Kuching Sarawak

 

20092009_002

ramai yang bersolat sunat Aidilfitri kat masjid jamek Kuching

 

Pastu, aku terus ke rumah nenek, ambil nenekku dan adikku bawak pergi ke rumah untuk berkumpul

20092009_008

pose di pagi raye..ahaha..encik faizal anda dilarang mencilok ini gambar untuk super impose.

 

Pastu berkumpul kat rumah bersalam-salaman dan bermaafan di pagi raye.

IMG_3692

gambar raye bersama familia.

IMG_3695

bersama nenda dan adik beradik gwe.

Pastu ape lagi, makan ler!

IMG_3718

sayur campur.

IMG_3719

ayam masak merah.

IMG_3720

Kuah satey. sateynyer xde. makan je bersama lemang dan ketupat which aku lupe plak nak ambik gambo

 

Ok tu je hari raye aku, skarang ni waktu entry ni ditaip jam baru menunjukkan jam 12.00 tengahari.  petang nanti ada plak photoshoot untuk family-family yang telah menempah daripada kami untuk gambar raye.

Ok, salam aidilfitri dan mesraaaaa beb!

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalamualaikum wbh

Di kesempatan ini, saya Rudy ingin mengucapkan salam aidilfitri buat rakan-rakan sekalian tidak kira anda bloggers, Facebooker, flickrian, forumer, Photographer dan apa apa ajer yang mengenali kamek..ehehe.Jika ada salah dan silap diriku memohon kemaafan sempena hari bait bulan bait tok.

Raya seperti tahun-tahun sebelumnya, gwe akan beraya di Kuching Sarawak sahaja kerana itulah kampung halaman ku, (city boy bah) ehehe..kepada yang pulang ke kampung, pandu kenderaan dengan berhati-hati.

Kepada rakan-rakan yang berada di perantauan, boh sedih-sedih pagi raya aight!.

Salam Lebaran!


Tuesday, September 15, 2009

Syukur

prayvz7

Syukur itu sifat mulia 
Hindar dari tamak haloba 
Rasa cukup apa yang ada 
Hati tenang hidup sejahtera 
Marilah amalkan rasa bersyukur 
Hidup bahagia aman dan makmur

(petikan lagu daripada Raihan – Alhamdullilah)

Bila aku lihat orang-orang yang lebih sukar daripada kita, aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang tok. Its not much, tapi yalah tek syukur bah compare daripada orang yang sekda terus.

Bah-bah,

Raya kali tok memang bersederhana macam tahun-tahun sebelumnya, sekda persiapan yang hebat. Baju pun baju recycle, Songkok pun masih ok. sekda yang ku beli untuk ku mpun raya tok.

aku hanya beli a few things jak pakei rumah untuk hari raya aidilfitri kali tok lam 2 3 ari tok.

Oklah, kepada tak orang yang balit kampung raya tok, selamat semuanya, pandu/tunggang kenderaan dengan berhati-hati ok.

Monday, September 14, 2009

Image of the Day : 5D Mark II

5dmk2

Congrats kepada pemiliknya Mahathir bin Mohamad kerana beralih kepada Full Frame DSLR.

 

IMG_0045

Yang ni pulak, Imej terus daripada CANON 5D mark II menggunakan lensa 50milimeter ajer. bukaan difragma adalah 1.8 dengan kekuatan ISO diset kepada 1600.

 

Kesimpulan, 5D Mark II ni memang best! so kepada yang minat dengan jenama CANON ni, boleh la membeli DSLR Full Frame ni.

Saturday, September 12, 2009

MBO Cineplex Kuching Sarawak

Bfore entry : big thanks to Farah kerna invite sungkey ke rumah malam tadik. sodap-sodap farah masak. thanx to sidak lain juak even saya malu2 pusak..aahahhaha

 

Malam tadik, berkesempatan melawat cineplex yang baru bukak kak kuching MBO Cinema. nanga cerita Final Destination (sik nentu nyawa duduk rah seat MBO ya)

MBO Kuching tok terletak di The Spring Kuching tingkat 3. Entrance pakei tingkat 2.

komen aku, tok baruk kelas panggung wayang. nampak gayanya STAR, Lotus 5 Star kat Kuching, jauh gilak tinggal.

11092009_007

Panorama Tingkat 2 The Spring Kuching

11092009_009

Entrance ke MBO Cineplex

11092009_008

MBO Cineplex Kuching Sarawak.

11092009_011

Wow, rami orang. on the left kat depan adalah snack bar, depan sekali lurus kaunter tiket.

11092009_010

Hiasan dalam kat MBO Kuching Sarawak.

11092009_002

Kaunter Tiket

11092009_003

Jom beli tiket!

11092009_012

Jika ada membership MBO kad, cucuk kad kat machine ya, beli tiket pakei machine.

11092009_005

Ye ye dah dapat tiket.

11092009_004

Entrance ke Hall. Jika tayangan dah nak mula no. Hall ya akan berkelip-kelip nyuruh tak orang masuk.

11092009_017

11092009_016

Inside, MBO Hall 1

Friday, September 11, 2009

Aritok..(niru stail farid lok)


video

Pagi tek berkesempatan makei Kuching-Matang Highway yang terdiri daripada 4 lane. 2 lane nait, 2 lane turun.Highway tok gik dalam pembinaan sebenarnya, cuma stretch dari SMK Matang Hilir ke simpang Telaga Air dibukak sikit jak pakei lalu di pagi hari. pi bila highway to siap sepenuhnya, stretchnya dijangka dari semariang ke rambungan ada exit kat matang jaya dan juak sik salah dengan area stadium gya.

Ok mun tak orang nak access ke Kuching matang Highway tok, belok ke SMK matang Hilir dari sia kitak drive lurus jak sampei nemu trafik light.

Oklah, posa aritok dah 21 Ramadhan. hmm, mood nak raya pun masih sekda. berdozen-dozen lagu raya ku dengar.ahahah.

Oklah, lak update gik.

Sunday, September 6, 2009

Filem Pendek : Sunat

Filem pendek : its hillarious.

Buka puasa with blogger

Salam,

Hari Jumaat dan Sabtu ya tek, aku berkesempatan berbuka posa aka bersungkey bersama para-para sakura. hahaha bloggerina bloggerina international. Yah, mula-mula tek nang Supan pusak, pi yala tek, bok bertemu nak, salu ngerepak lam blog. layan jaklah gambar-gambar ya.

 

Jumaat, 4 September 2009, KFC Sarawak Plaza

 04092009_003

Lady Kiki tengah pose untuk iklan KFC.eheks..hehe

04092009_001

Leeyas Leika Gago Photography dan Ju.

04092009_004

Madey Leika Gago Photography.trademarknya sik boleh nampak muka.

04092009_006

Aku dan Encik Panda eh, AmirFX.

 

Nota Kaki : Macam biasa, KFC tok nang pilihan hati..haha, pi rami orang la kat sia.

 

Sabtu, 5 September 2009, Ileq Ileq Cafe

IMG_3503

(Hi Res Download here)

Ms. Tikots orang kuat behind the scene sungkey bersama blogger.

 

IMG_3501

(Hi Res download here)

Encik Panda eh, AmirFX dan Audio Terbiut

 

IMG_3502

(Hi Res download here)

Fieza dan Nieza

 

IMG_3504

(Hi Res download here)

Pasangan Romantis, Mr & Mrs Audio

 

IMG_3507

(Hi Res download here)

Rusty

Nota kaki :Oklah juak makanan kat ileq-ileq cafe tok. menepati selera aku juak. boleh jadi tempat lepak ya.

Thursday, September 3, 2009

Buka puasa with friends







Salam,

Marek aku sungkey ngan rakan-rakan kat Hartz Chicken Satok. RM18.00 gya. aisehman pat meli barang kat Bazaar ramadhan banyak skali..pi xpalah kawan dah ngajak sungkey sama, mok sik mok turun jaklah..anyway, rami juak marek kat Hartz, kepak sidak pekerja melayan tetamu yang datang.

Oklah, lak update gik sesi bersungkey rami-rami kat luar.

* tak faham ape yang aku cakapkan?.cari translator untuk terjemah.

Tuesday, September 1, 2009

CANON 7D


Ini kamera, bikin kapala wa pusing..Well uolls tahukan CANON telah melancarkan produk terbaharu mereka iaitu CANON 7D. sememangnya aku pengguna DSLR CANON merasakan 7D ini amatlah molek sekali spesifikasinya

  • 18MP APS-C CMOS sensor
  • 8 frames per second continuous shooting
  • 1080p HD video recording with manual controls
  • 3.0 inch Clear View II LCD screen with 920,000 dots
  • 19-point AF system (all cross-type)
  • 1.0x magnification and 100% coverage viewfinder
  • Wireless flash control
  • Environmental sealing
Wireless flash control, 19 point AF, 1080 HD video recording, 18Mp, fuh boleh tidak tidur malam dibuatnya. dijangkakan 7d ni akan berada di pasaran penghujung september ini.