Thursday, July 9, 2009

Renung-renung

 I can only show you the door. You're the one that has to walk through it - The Matrix

Ok, berbalik kepada pernyataan di atas, ramai yang ingin cara pintas untuk sesuatu. Tak kisahlah, benda, cara, atau pun apa-apa yang dihajati. Kisahnya begini

Si manusia X ni, ingin belajar sesuatu, tetapi malas untuk menjelajah sendiri ataupun paling senang nak mencuba. Bila kita tunjukkan jalan, dan tak di aplikasikan atau digunakan, maka, manusia X ni tidak berpuas hati, mengatakan kedekut ilmu, bakhil dan sebagainya, walhal sudah ditunjukan jalan macam mana nak dilakukan.

Memang beginilah adatnya, bila tidak berpuas hati. Jalan dah diberi tetapi tidak mahu menggunakan. Bila si Guru / orang pandai mengajar, jangan harapkan guru / orang pandai tersebut berikan 100% cara nak melakukan. selebihnya terpulang kepada anda sendiri, yang mencuba, praktik dan sebagainya. Guru  / orang pandai tersebut hanya tunjukkan jalan dan anda sendiri yang kena cuba, praktikkan apa yang diajar.Renung-renung, selamat mencuba!


*kisah ini tidak ada kaitan dengan saya sendiri atau kepada orang lain. hanyalah untuk renungan kita bersama.


4 comments:

AmirFX said...

Mun ada urg cemya lah sik best... Makin2 munnya ya tek bebal bila d ajar... D anok kelak pandey angol... Nway, mbak sabar jak lah... Ilmu nang pakei kongsi bersama... Munnyya dah sekpat pakei biar jak lah...

Ms Tikot said...

Woh, kmk lah paling fed up dgn org mcm ya. Bla dh diajar nya buat bodo jk, pas ya x tauk mcm ni nak molah. Maok ulang tiap2 kali bila nak molah satu2 keja.

dukunlintah plk said...

tapi mun ada urg nunjok short nang best agik.. tapi sik hal.. insyaAllah lebih bnyk ilmu kita share ngan urang makin bnyk ilmu kita bertambah.. sharing is caring gituu ;)

MAT POI SEMPOI said...

kmk nang pantang jumpa org mcm tok. d opis kmk nah mengare jak type tok. nya rasa drik bagus tp sebenarnya.. ermmmm BEBAL.
tp apa boleh buat sabo ajo lah