Saturday, March 7, 2009

Jakarta Chapter 3

Sorry guys lambat pulak nak update pasal entry di Jakarta. Ok, selepas betolak daripada Bandung kami tiba di Jakarta pada jam 9.30 malam dan menginap di IBIS Hotel dimana Hotel ni bukan terletak di Center Jakarta. Tapi di pinggirnya. Sebab aku dan Hidayat memilih Hotel Ibis ini adalah kerana, takut terperangkap dalam trafik jam bila nak bertolak ke Airport nanti. rate hotel ni kira-kira RM180 semalam (kadar tukaran waktu itu). DI IBIS hotel ini, berhampiran dengan Pasar pagi Mangga 2 dan ITC Mangga Dua. Kalau WTC Mangga dua, kenak jalan kaki sedikit lah ataupun ambil teksi kat bawah hotel which memang banyak menunggu kat bawah.

 

17022009_002

Hotel IBIS Mangga Dua

DSC09340

Pasar Pagi Mangga Dua

DSC09341

ITC Mangga dua daripada Level 12 IBIS Hotel

 

Pada Hari pertama kami di Jakarta, aku dan Hidayat merencanakan nak melawat tempat-tempat menarik di sini. bertemankan Ajeng supir kami, aku dan Hidayat mula berjalan-jalan di sekitar Jakarta. Jakarta lama dipanggil Batavia dan Jakarta baru dipanggil central Jakarta. Di Jakarta lama, banyak bangunan-bangunan lama yang masih berfungsi.

Di hari pertama tempat yang aku dan Hidayat lawati adalah MONAS. MONAS bermaksud Monumen Nasional. Monumen Nasional ini, mengikut kata pihak yang bertugas di situ didirikan di tengah-tengah kota Jakarta iaitu titik tengah Jakarta (bukan central jakarta). masuk kedalam MONAS, bukan gratis ya. (gratis bermaksud percuma) pengunjung dikehendaki membayar untuk masuk kedalam.

DSC09355

On The way ke MONAS. Hidayat sedang khusyuk membaca Koran Jakarta (Koran bermaksud Suratkhabar)

DSC09382

Istana Presiden Indonesia.

DSC09408

MONAS. Design bangunan berkongsepkan lesung dan obor.

DSC09539

Salah satu patung yang terdapat di MONAS

DSC09393

MONAS

DSC09501

DSC09467

Dalam MONAS (ruang melihat hanya berjeriji besi. Kalau di KL Tower memang ada cermin)

 

Jakarta Panorama1

Panorama Central Jakarta yang korang boleh tengok daripada MONAS

DSC09505

Tingginya MONAS. (view daripada bahagian lesungnya)

DSC0942311

Nak bergerak ke luar (Carpark) kena naik yang ni. Kalau nak berjalan kaki pun boleh. Naik ni Free of Charge!

 

Selepas habis berposing, mengambil gambar di MONAS, aku dan Hidayat bertolak pula ke Masjid Istiqlal which yang terletak tidak jauh sangat daripada MONAS. MAsjid Istiqlal ini adalah masjid terbesar di Jakarta. Istiqlal bermaksud Merdeka.

DSC09549

DSC09550

Masjid Istiqlal daripada luar

DSC09555

Di dalam Masjid Istiqlal. Ruang yang bertingkat adalah ruang solat juga.

DSC09579

Berdoa kepadanya (selesai Jamak solat Zuhur dan Asar)

DSC09591

HIdayat dan Pegawai Perhubungan Masjid Istiqlal. Beliau menerangkan kepada kami fungsi-fungsi masjid dan maksud-maksud di sekitarnya.

 

Selesai melawat dan solat di Masjid Istiqlal Jakarta, aku dan Hidayat ditemani Ajeng supir kami, menuju ke Foodcourt (pujasera) dan makan tengahari sebelum bertolak ke Ancol. Setelah selesai makan tengahari kira-kira dalam jam 2 lebih kami bertolak ke Ancol. Tetapi sebelum ke Ancol, aku dan Hidayat singgah dulu di pasar pagi mangga dua yang terletak tidak jauh daripada Hotel kami. Aku dan Hidayat tidak membeli apa-apa just kerana nak tengok macammana rupa Pasar Pagi (which bukan macam pasar tetapi more kepada Shopping complex macam Hopoh, Pertama Complex etc etc.) yang tutup awal.

DSC09362

DSC09618

View yang biasa di Jakarta.

 

DSC09772

Pasar pagi mangga dua

DSC09784

WTC Mangga dua. pintu masuknya (WTC disebut WeyTeySey)

DSC09674

tepi pantai Ancol. Suzuki APV tu adalah kenderaan yang kami sewa

DSC09677

ada Marina

DSC09684

Nak nait bot ni, kena bayar which i didnt know the cost.

DSC09687

Cable Car Ancol.

DSC09712

Aku dalam Cable Car. which yang mula-mula aku rasa gayat. lepas tu ok.

DSC09714 

Wuyoo..Jauh lagi sampai ke hujung tu.(view daripada Cable car)

DSC09720

Ada Kolam (view daripada Cable Car)

DSC09736

Pantai Ancol.

DSC09737

Ada Roller Coaster (theme park Ancol) view daripada Cable Car.

DSC09735

Gayatnyer. hehehe

 

Selepas turun daripada Cable Car tu baru aku rasa lega, gayat beb! tengok bawah. heheeh. Anyway, lepas tu kami makan malam di tepi Pantai Ancol which aku order Alpukat (avocado) yang diblend, dan nasi goreng seafood which quite tasty dan pedas.

 

DSC09700

Ancol. Kalau Weekend, kat sini memang ramai orang kata supir kami.

DSC09747

Waktu Marghrib dah ni. Sayang sekali tiada sunset. which yang aku tunggu-tunggu nak ambil gambarnya.

 

Lepas balik daripada Ancol, aku dan hidayat minta ajeng singgah ke Carrefour untuk membeli apa-apa yang patut. Lepas tu kami balik ke Hotel which pada malam tu, aku spend masa rilek jer dalam Hotel sambil minum ni, sambil makan roti.

DSC09038dsa

Teh Botol Sosro (which sebenarnya Teh Jasmine). Minuman rasmi aku kat Jakarta dan Bandung ni.heheehe. Nyaman gilak teh tok eh.

 

Kebesokan harinya, masa untuk balik, pada pagi tu aku dan Hidayat pergi lagi ke Pasar Pagi Mangga dua dan membeli souvenir sedikit untuk dibawa balik.

 17022009_001

Pasar pagi Mangga Dua berhadapan dengan Hotel IBIS

17022009

Sekitar pasar Pagi Mangga Dua

 

Selepas balik daripada Pasar pagi Mangga dua, time to pack the things, sebab nak balik Kuching daa. Aku dan Hidayat Checkout tepat jam 12.30 tengahari dan terus bertolak ke Airport menaiki teksi Bluebird which cost me Rp, 80,000.00

DSC09769

Teksi Blue Bird

DSC09797

SOGO Jakarta.

 

Kat Jakarta ni memang banyak Mall, cuma aku dan Hidayat tak singgah sebab, reason pergi ke Indonesia bukan untuk shopping semata-mata. Misi kami berdua adalah untuk melawat tempat-tempat menarik di Jakarta dan Bandung which aku dan Hidayat complete it successfully.

DSC09807

Tol Cengkareng (menuju ke airport)

DSC09809

Welcome to Bandara (bandar udara Soekarno Hatta)

17022009_005

Dalam Departure Hall.(flight delay daripada Jakarta haiyaa.)

 

Overall, aku amat berpuas hati la dengan lawatan ke Indonesia ni. Just terkilan sedikit, tak bawak cash lebih sebab barang murah-murah. Hehe, Well thats the end of the entry to Jakarta and Bandung. Hope you guys dont get bored reading it.

7 comments:

edzura said...

yah best nak jakarta? kekekeke...brg murah-murah ho pi byk penipu sinun eh...terang-terang gik nipu ya. hihi...kmk reya diam rah ibis juak pi rah bahagian apartment..Rp800,000 semalam. rasa org kaya jak ho diam sinun...ribu ribu juta-juta jak rega hotel.

Rudy said...

Zura,
ermm nak kata best benar sikla juak, tapi biasalah city life. pasal tipu menipu ya memang ada, just kenak berhati-hati. so far kamek di sinun alhamdullilah sekda kenak. syukur juak...

aha IBIS juak tempat kitak stay oh..hehe.benar ya, asa orang kaya jak di sinun...

cultureinindia said...

Hello friend that was amazing i am ramya from india.I found your name in my Friends Blog roll.I found your Blog is intresting so what i have done is that i have added u in my Blog Friends list.So i think u can also add me in your blog list and share your experience with me.Ok friend see u in next post.Bye. http://cultureinindia.wordpress.com/

Rudy said...

Hi Ramya,

Thanx for the visit here. :D. Will add you into the blog friend list aight. Thanx again for visiting.

Audio said...

Kat sinun nang banyak laa pasar nama Mangga hoh. Kenak hoh?
Anyway,.. nampak tang bes jak Jakarta. Tapi cuaca sinun nang sentiasa mendong n suram kedak ya ka? Ompuan jakarta best2 sik? kacak2 sik? nok ney kacak gik? zatil ka.. atau ompuan endon? ehek :D

Rudy said...

pezal,

yalah hoh..nok area IBIS otel ya, seranto2 nama mangga sia..anyway, time aku di Jakarta reya, mendung bah..ya kaler ada kureng ikit...

err..duak duak kacak koh..hehehe...

Terompah Biru said...

Nice place to go ohh... Lak ajak Min pergi sekali ;D

Sik da bored baca cerita ktk ke Jakarta tok ehh... banyak info menarik.. nang tertunggu-tunggu sambungan chapter 3 tok dr hr ya ;)