Thursday, December 9, 2010

Kenapa saya guna Full Frame DSLR

IMG00046-20101127-0853 copy

Assalamualaikum wbh dan salam sejahtera

Tentu korang nak tahu kenapa aku berkata sedemikian, harus diingati, entry ni bukan untuk meracun kepada anda yang memiliki DSLR yang ada crop factor untuk upgrade ke Full Frame.

antara sebab-sebab aku guna Full Frame dalam kerja Fotografi aku :

1- Lensa 50mm adalah 50mm dan bukan 50mm didarab dengan 1.6 atau 1.5 crop factor.

2- Depth of field daripada Full Frame lebih lemak berkrim.

3-Warna daripada Full Frame lebih menyerlah.

Tidak bermakna kamera DSLR anda yang ada crop factor tidak boleh menghasilkan imej yang menarik. dan yang paling penting

“ Bukan sebab peralatan kamera yang canggih membuat gambar anda lebih cantik tetapi orang yang mengambil gambar menggunakan kamera tersebut haruslah PANDAI menggunakan kamera tersebut walaupun kamera murah atau kualiti rendah”

jadi renung-renung, selamat mengambil gambar!

8 comments:

Faizal n Fashitah said...

Ku stuju ngan nok dipadah ko nun. Mun takat makei kemre mahal tapi sik pandei ambik gamba pun sik guna juak hoh..

[tErOmPaH bIrU] said...

setuju! setuju! setuju! :D
ngak nya da kemre 'best' ya cam bonus la.. then confident level urang yg makei kemre dslr ya da lebih dikit la drpd urang nok makei kemre biase jer yerrr hehe..

BSI-BSR-VIVIAN said...

kmk maok beli nex5..ok sik?? ada dslr lebih murah dr ya?? dilema kmk tok koh....maok beli compact jak ka..nok rm500 gia.

Rudy said...

Fnf, menar.walaupun kamera semahal ney,sik pandei sik gunanya..ya namanya PhotogearGrapher...

along, agree ngan dirik..pi mun ada bajet angkat DSLR, sebab DSLR vs compact macam Exora ngan Kancil

Vivian, Nex5 ok..boleh ya

Nurul said...

Hehehe..benar ya nang benar.. tapi mun serious amik gambar.. take it as assignment.. maok sikmaok u need equipment yg canggih juak nak? Kmk just pakei sony a200w.. bila org suruh amik gambar .. memula ok..tapi bila nangga org lain pakei full frame camera .. terus rasa cam .. aiyark!! Simok amik gambar gik eh..aku amik gambar kawen kei henfon jak.. heuheuhe.. drop terus baa kompiden..
p/s : sapa mok sponsor kmk full frame camera ho? Kekek :p

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

aku kinek tok makey kamera kodak jak...lekak snap gamba kakya pusing2 kat atas kamera ya...kacak gamba ku..kekekkee...kalak org makey dslr...huuhuh

wa kaljis said...

FF nang gempaque ooo... FOV 100%, 100% no crop factor aka sensornya besar, , bokeh/dof sungguh lazat, nang best.. Cuma rega lens nya jak dah boleh molah ku pisan kekeke...

Norris said...

ehehe..FF...sikpa..lom sampey tahap ya eh..cukup la 1000D aku..ehehe..ya pon lom pass makey...kan kan bro?.ehehe