Sunday, August 30, 2009

RON 95

28082009

Salam

yah, aritok dah 9 Ramadhan dah kita adik kakak berposa, bah camney posa tak orang? waima tak orang di siney-siney.

Ari jemat ya tek aku refill minyak keta aku makei RON95. apa itew RON95 yer adik adik, RON95 itew adalah sejenis kek lapis untuk raya.hahaha, RON95 minyak gred RON95 yang nganti RON92 (nok digelar regular ya) so RON 95 tok reganya 1.75 dan RON97 nektok akan dijadikan minyak premium reganya mahal dari RON95.

bah, ku ngisik merc  Kancil CLK (Comel Little Kancil) ku ngan RON95 kat Petronas, ada beberapa komen la.

1- sik lose power time drive laju

2- pikup ada kurang kit time lajak dari trepik light. sik macam RON97 (ku feeling-feeling ala vin diesel lam cita too fast too furious ya nekan minyak vrom vrom kat trepik light)

3-Jimat? erh siklah ada sesetengah member yang makei viva, (moto makei fuel injection) madah cepat abis. mun keta aku, aku rasa ok jak.

So far ok jak RON95, tok ku ngetest. sekda masalah. Bukan apa, RON92 (minyak regular ya) pernah ku bantei juak rah CLK ku ya…hahahah…

bah bah. ya jak tek.kol 6.09AM time ku naip tok sambil dengar-dengar lagu Sejukmain (coldplay).

------------------------------------------------------

Hello,

Malaysian has been introduced to RON95 Petrol since a few months ago and now it is widely sold troughout malaysia. I manage to test RON97 on my perodua kancil and here is my comment.

1-power lose never occured on high speed driving

2- Pickup a bit sluggish when car stop and move again.maybe need to retune the engine.

3-as for Perodua kancil, its 100% ok much-much better from RON92 as i already tested RON92 with my car on the fuel price hike a few month ago.

aight, hows ur car doing after using RON95?

10 comments:

farid said...

D,

Duhal patutlaa...rimarek mek isik minyak d shell sema rona sama...dolok ijo ngn merah, nektok sema kunin...geng dak DIGI ka pa...aaiihh apa kaitan?? :D

Rudy said...

kuning nang kaler seluruh dunia untuk RON95. ijo ron97, merah ron92, itam diesel

aya_snooter said...

oh..ya lah oh.marek isik minyak sik pasan juak da tuka2 bah..men isik jak kmk tok aihh! ritok pagi tek bok pasan!

AmirFX said...

dah tukar duhal... Nway, aku rasa maseh bagus gik nok ron97 ya... lebih effisien dari segi penjimatan ngn penjagaan kenderaan...

Faizal n Fashitah said...

Aku ngisik Ron95 dalam Opa ku, ternyata minyak langsung sik jimat. Last2 ku tukar balit ke minyak Super. Bok laa menten jimat n good pickup! ehek XD

(Sidak madah Opa sik Ron95 compliant)

ngegeh said...

nggu lok. kesimpulannya tek. adakah akan semua di standardized makei ron95? ataupun kita masih boleh makei nak lamak ya?

ngegeh said...

nggu lok. kesimpulannya tek. adakah akan semua di standardized makei ron95? ataupun kita masih boleh makei nak lamak ya?

ngegeh said...

aih loba juak sampei 2 igek. sorry D :)

dukunlintah plk said...

aihh clk.. nasib sik plk.. :)

Rudy said...

aya,

hehe..sik prasan ah.

amir,
dari reya mir..

Mr & Mrs Audio
ada sesetengah moto sik ngam ngan RON95..eh siney ko meli super ya?

jot,
ada duak pilihan spatutnya...mah nyawaku nengar ada sesetengah stesen myk madah RON97 xda jual agik..

pak dukun aka Tarabas..

mun PLK lariikkk..