Sunday, February 22, 2009

Bandung Trip Chapter 2

Oklah, aku rasa malas ku nak bertaip besar panjang, so aku update dengan gambar-gambar jaklah dengan sikit caption.

 

before we left to Jakarta, Aku ngan Hidayat diembak supir kamek duak pegi membeli a few things dan nanga few places kat Bandung. Driver mek orang tok namanya Ajeng. recomended ngan tak orang mun pergi ke Bandung. (no HPnya : +62085222116099) contactnya mun merlu khidmat driver ngan kereta kat Bandung Ok.

 

DSC09105

DSC09113

DSC09111

Kat Pasar Baru Bandung, Kalau nak beli tudung, batik, etc etc boleh beli kat sini.

Untitled_Panorama1

bandung city view dari Pasar Baru car park.

 

DSC09144

DSC09145

A few Factory Outlet yang ada kat Bandung. Rumah MODE tak sempat nak pergi sebab duit dah habis kena belanja.hehe

 

Lepas melawat tempat-tempat di atas, aku dan hidayat, lunch kat Dapur Sangkuriang, which Sup ikannya memang sedap!

DSC09155

Dapur Sangkuriang

DSC09158

Hidayat dan Ajeng

 

Lepas makan tengahari kat Dapur Sangkuriang, kamek orang bertolak ke Lembang, nak merasa sendiri pick your own strawberry. Jalan sama digunakan untuk ke Gunung Tangkuban Perahu.

DSC09175

salah satu tempat yang ada banyak arnab (On the way ke Tangkuban Perahu korang mesti lalu tempat ni)

DSC09228

Dapur Lembang, which you can pick your own strawberry lah! Entry fee will cost you Rp2000.00

DSC09224

Strawberry yang ditanam.

DSC09182

Mari memetik strawberry

DSC09217

Strawberry yang ku dapat. Actually banyak daripada gambar sebenarnya.

DSC09200

kehkehkeh. Oon aku ada juak ko walaupun sik di UK ku metit strawberry!

DSC09223

Timbang-timbang strawberry!. Cant remeber berapa harga untuk 1gram of Strawberry yang dipetik.

 

Lepas balik daripada Dapur Lembang, kamek orang bertolak terus ke Jakarta, Ajeng supir kamek orang mencadangkan agar tidak menggunakan tol, so kamek orang akan lalu, jalan pergunungan, which is jalan lama nak ke Bandung from Jakarta.

DSC09168

DSC09237

DSC09243

DSC09130

DSC09238

DSC09249

A few random shot di Bandung, before we headed to Jakarta.

DSC09245

Paris Van Java, the largest mall in Bandung. ada SOGO tuuu. tak sempat nak singgah sebab kamek orang nak bertolak ke Jakarta.

 

DSC09252

di sitok, banyak peminta sedekah yang mengetuk cermin kenderaan meminta wang. tidak ketinggalan juga, para penjual.

DSC09274

DSC09271

DSC09280

pemandangan, menggunakan jalan pergunungan. on the way ke Jakarta. sungai tu adalah sungai Citarung.

 

Jalan lama menuju Jakarta, melewati daerah citatah (which terkenal dengan batu marmarnya., cianjur (whhich terkenal dengan jeruk dan ikan bakarnya), cipanas, bogor dan a few daerah.

DSC09308

aku kat puncak Bogor, sejuk giler. menyesal tak bawa baju sejuk.

DSC09313

pemandangan daripada puncak bogor.(kat bawah tu adalah pokok teh)

DSC09304

Puncak Bogor. Kat papan tanda tu ada look out point.boleh nampak,bandar bogor.

 

pckbogor (Small)

From Puncak Bogor.(Panorama)

 

Ok, sampai dijakarta kira-kira jam 9 lebih dan kamek orang menginap di Ibis Hotel which cost around RM180/- per night(bergantung dengan kadar tukaran semasa)

DSC09752

Jakarta trip up next.

14 comments:

khairul onggon said...

yobbi di.. jeles teramat jeles ku eh... bes da pegi sinun eh... gambar metit straberi ya ingga ku nangga kekekekekeke...

oon said...

yahhhh lelah2 ku dtg UK pose2 muncung nyium strawberi, duhal indon ada juak!! sik ku suka!!

Rudy said...

Krol,

aie..ku musykil..blog dirik, kejap bukak, kejap tutup..adakah aku sudah gila.

Oon.
yah...mun ada bunga tulip kat indonesia, pisan trus kali hoh.

edzura said...

yerrrr...posing posing ngan stroberi eh. ahernya gi juak ktk indon ho..boh lupak misi ke London 2010 kelak. hehehehe

Rudy said...

zura,
yah..insyallah..mengumpul dana gi London..

Audio said...

Yobihh!!...sumor idupku..baruk laa ku tauk rah Endon ada stoberi juak ishkk :O

Terompah Biru said...

suka la view ladang teh kat Bogor ya.. chantek + terasa kedinginannya ;D cerita gik.. cerita gik..

nang mahal la post muncung nyium strawberi ya ;)

Willie said...

So bro...lepas pergi sia..yg mana best? Malaysia ka Indonesia? Hehehe

Rudy said...

Pezal,
ku pun bok tauk. pi highland shud be ada berry berry ya..

Along,
pose istimewa ya..hahaha..lak crita agik ttg Jakarta aight

Willie,
Home sweet Home juak best. bak kata pepatah, jauh berjalan luas pandangan. Hujan emas dinegeri orang, ujan batu di negeri sendiri.

Su iJamm said...

Mengarei jak 'dapur' sia o..
Slain stroberi, Halle Bery ada kah?

dukunlintah plk said...

tok dah jadi pose wajib sapa-sapa nemu stroberi haruss pose jungor sexy kedak ya.. haha.. ku mok juak ehh

Rudy said...

su ijam..

hale berry jak sekda sia koh..becarik aku..

dukun,

haruss molah pose jungur camya...inspirasi dari Shahrul ya!

zElDrItCh said...

best ada jak..insyallah next year mun ada tiket murah ingin juak nak pg..bro..average budget mbak cnun brapa bro...mok juak tauk...

Rudy said...

zElDrItCh

mun mbak 1k pun boleh (otel, makan, tour)..pi mun nak berbeli barang mbak lebih ikit..