Saturday, February 7, 2009

How to Photograph a moon



Benda yang kita perlukan untuk ambik gambar bulan


Ramuan-ramuannya

1-DSLR sik kira perisa apa NIKON, CANON, SONY,PENTAX janjinya DSLR jak. Mun Sekda DSLR, Kamera Bridge Macam SONY DHC, NIKON CoolPix, CANON S5 yang ada function Manual (M) dgn lense yang boleh pegi sampei 300mm++

2-Tele Lense 70-300 lagik bagus, mun ada 55-250,55-200 boleh juak pi ada 300mm max gik kacak la.

3-Tripod sik kira perisa apa Manfrotto kah, Keep kah, Cap Manok kah eh.

4-Hood (berguna kei ngelak cahaya lampo jalan)

5-Selotep ngan kad itam (kei nutup belakang viewfinder) mun CANON ada kei nutupnya mpun deng!

6-Photoshop sik kira perisa mac ka pc, version CS2 keatas la deng oiii.


Cara membuatnya.


Mula-mula, tak orang intei lok ada sik bulan malam tok. Mun sekda, neypat nak ngambar bulan. Gambar jak lampo jalan hoh.ehehe. Oklah, lekak tak orang ada nemu bulan tek, Maka sediakanlah ramuan-ramuan yang dipadah tek.


Mula-mula dirikan tripod ya. adjust camney tak orang maok. mok tinggi, rendah terpulang citarasa.


Lekak ya, Masukkan Tele Lense ke DSLR tak orang tek


Kak ya, atorkan kaki tripod ya ke rah body DSLR ya.


ha, dah siap, pasang hood rah ujong lense tak orang, mun ada cahaya lain nang perlu tong deng. lampo jalan kah, api moto kah ok.


Lepas ya, tak orang focus la kacak-kacak rah bulan ya, dah nya focus, setting nya F kira pakei F tinggi deng. lekak ya, Shutter Speed ya 1/40 cukup. macam gambar kamek tok pakei setting tok


Camera:Canon EOS 400D Digital
Exposure:0.1 sec (1/10)
Aperture:f/22.0
Focal Length:300 mm
Exposure:0.00
ISO Speed:100
Exposure Bias:0 EV
Flash:Off


Sigek tak orang mok tauk, Exposure ngambar bulan tok deng bukan mesti right Exposure ah, kitak orang kenak biarkan under maksud kamek, mun tak orang balancekan exposure, sik kacak gambar bulan tak orang ya, detailnya sik nampak.


Yang penting tak orang shoot dalam RAW ah, mun nak shoot jpeg boleh juak deng, shoot raw tok kitak orang boleh adjust lagi bah, banding ngan Jpeg.


Ok leak cun exposure, setting, pa indah, ambik selotep ngan kad tek, belakang viewfinder ya selotep kan. sak sekda cahaya lain ngaco gambar bulan tak orang ok.!
Sigek gik eh, mun makei Bridge Camera, sik perlu betutup ngan selotep belakang. just tanga dari LCD composition ya k.


Ok, dah ya keting keting bunyi shutter, mbak kuar memory kad tek, download lah ke dalam pc atau mac tak orang. jangan engkah lam big mac udah deng!


Lekak ya, bukak kei Photoshop file tek, tak orang crop cun-cun rah bulan ya. lekak ya, tak orang duplicate copy ha, pileh unsharp mask, dan voila, alu terang detailnya.


bah alu jadi la gambar bulan tak orang tek.


Tapi nak yang ku eran lekak ku enhance detail gambar bulan tek, alu kuar tok eh...bingung juak ku eh.


perati tak orang benar-benar rah bulan ya, ada kawah muka cam muka Pak Audio kita. ngutik eh. ala-ala cam muka kat marikh ya.

13 comments:

khairul onggon said...

Sydebah ada muka audio ndah.. hahahaha.. Ku makei DSC H9 jak pok sbb nya boleh pegi 300++mm haha.. Tapi ku mok meli lense 16-300 atau 18-300 ok kah pok??? Kedong ku travel byk sik sempat nk nukar2 lense hehe...

khairul onggon said...

Nampaknya semua urg dah mengamok maok balas dembam kat Audio kekekekekekeke... udah lah Audio jadi mangsa tetap lekak tok... kekekekekekeke

FaDLi said...

setauk aku muka bulan yg kita lihat sama jak setiap hari.... sik tauk juak aku ada bulan bermuka audio indah...ngutik eh...

zElDrItCh said...

haha...lawak..audio dah jadi mangsa dah...kaktok kompom ada pembalasan..apapun bro rudy..thanx for the tip..

aVe said...

astaga.. nang ngarey2 jak muka si audio tok..
hahaah.. rah bulan pun ada..
owhh la tedah.. ya lah mala ngenak org.. hahah..

aya_snooter said...

tengs for da tips! ngkah lam feveret lok..ehekk!

Audio said...

Yobihhh!~...pahal muka ku ndah muncol lam bulan ya?? ekekeke.. aaaa mun urang cina salu madah ya retinya ada Ong ba.. Onggon eh ekekek...

dukunlintah plk said...

boleh try fullmoon chap goh meh tok.. mun ambik gambar tepi laut genti kacak agik (sik bnyk lampu lain).. tapi boh tepi rumah urang ada lah lamponya.. carik tempat ngutik ikit nei tauk lalu ada antu lilin kah, kangsuyirkah, puaka niyang rapik kah numpang begambar sama..

si onggon ya.. tauk nya jak pengomen #1..

Rudy said...

Krol,

mun sigek lense 18-300 pun ok,16 300 lagik la moleq.haha..Audio pemes bah..ekekee

Fadli,
itu hanya lamunan mu semata-mata..ekeke

zEIDrItCh,
yah...hehe..

Ave,
biasala ave, celebriti blogger cam audio ya eh..

Aya_snooter
yeap..welcome

Audio,

Ada ong bah mun pat nanga muka rah bulan..erkk..ngutikkk

dukunlintah Plk

yah..asaku, mun begambar camya..alu jadi world 1st photographer ngambar.

WhiteTulip said...

hahahahha..ndak mek brani ada muka audio indahh...ndak ndak mek ngk bulan agik after yaa...hahahaha...

Willie said...

nang kacak. thanks

Terompah Biru said...

lambat kmk tauk entry tok eh.. mlm tek kacak ada jak bulan.. puas snap2 tanpa ilmu didada.. nang sik da sigek pun yg puas hati.. sedeh!! sedeh!! sedeh!! :(

mesti dslr ka?.. aduh ehhh.. nie gaya kmk tok sik da benda alah ya hehehe...

Rudy said...

willie, welcome bro.

ALong,

Sik semestinya DSLR. Kamera Bridge pun boleh.