Wednesday, February 18, 2009

Introduction

Salam guys,

sorrylah ku tak dapat update blog selamak aku berada di Indonesia. Ku sekda laptop juak bah.hehe..anyway, lam entry kali tok aku mok crita apa yang kitak orang patut tauk before pergi ke Indonesia.

1-Mesti ada Passport Antarabangsa. mun sekda passport kau sekpat keluar Malaysia la.heheeh..anyway, Kerajaan Indonesia mengkehendaki, setiap orang asing yang masuk ke Indonesia, nya mesti ada sigek Kad Putih yang akan diberik sewaktu tak orang nak check in kat epot. Isik borang yang, dan simpan bait-bait. ada sigek gik borang, ya borang Kastam. diberik juak waktu nak check in. Munnya sik berik borang ya waktu check in. Dalam belon lak sidak pramugari akan berik.

2-sampai di Sukarno Hatta International Airport, Berik borang putih ngan passport tak orang, sidak imigresen Indonesia akan cop. Tak orang hanya dibenarkan berada di Indonesia selama 30 Hari jak.

3-duit mesti convert ke rupiah. Sik kira siney tak orang convert. kat airport sukarno Hatta pun boleh. Pi sebelum pergi Convert dolok lah. ku suggest kat debah Sarawak Plaza sia. sia besar ikit nya membeli RM.

Sikit tentang Rupiah tok. Mun tak orang sik faham giney nak makei tok aku Explain.

debah 1000 rupiah, duit siling ah.
1000 Rupiah lebih kurang anggap macam Rm1 kita
5000 Rupiah lebih kurang anggap macam RM5 kita
10000 Rupiah lebih kurang anggap macam RM10 kita
20000 Rupiah lebih kurang anggap macam RM 20 kita (pi sayang duit note 20 sekda lagik)
50000 Rupiah lebih kurang anggap macam RM 50 kita
100000 Rupiah lebih kurang anggap macam RM 100 kita
jadi, 1 Juta Rupiah, macam RM 1000.00 duit kita, mun 1 miliar/jutaan, bok juta ok.

ok, mun tak orang nak tauk giney ngira nak convert mengconvert tok. tok formulanya. pi mesti tauk exchange rate untuk ari yang tak orang nak convert.

katakan Barang tek bernilai Rp50000 giney nak tauk dalam RM, senang jak, RP50000 tek dibahagi dengan kadaran tukar bersamaan dengan RM1 duit kita. ok camtok Rp50000/3050=jumlah dalam RM. 3050 ya contoh rate RP1 ke RM ok. mun nak tauk berapa jumlah rm lam rp darab jak. contohnya kau ada RM100 so jadi RM100x3050=jumlah duit dalam rupiah. sik perlu connverter indah. cek jak berapa rate RM di siney2.

4-Mun dah kuar arrival hall, beg sorong tak orang pegang bait-bait, lak mun salah aribulan diambik dak ulat-ulat teksi. mun dikensel, sidaknya ngenak fee. sama juak, mun nyuruh orang ngangkat beg tak orang duit jak sedia kei mayar. Boh dilayan dak ulat-ulat teksi ya. pegi trus kaunter, booking sigek teksi dari epot.


Teksi Bluebird (ada logo burung atas, kat depan windshield ada tulis Bluebird jangan salah teksi sebab ada sigek company nang sama juak teksinya)


Bajaj aka Tuk Tuk namanya di Thailand. Orang di sinun nunggahnya Bajai occay




5- Makan di Indonesia, sekda masalah, cuma cili sos nya ada pedas sikit cerik aku berbanding ngan sitok. mok senang, carik food court kat shopping mall makan kat sia, mun sik makan kat restoran-restoran (kedei makan). mun mok bencer, kat tepi jalan ada juaklah. Fast Food macam A&W, KFC, Mcdonald ada juak mun tak orang sik mok cuba masakan sinun.


Di dapur Sankuriang (sup ikan ya maveles eh) total makan sitok Rp330,000 (seratus lebey RM. mahal ado jak)


Makan Malam Nasi padang di Restoran simpang raya. tok dah masuk sekali dalam Pakej Tour

Makan Tengahari kat Restoran di Lembang (nama Balibu) tok sik ku tauk berapa dah masuk sekali dalam pakej Tour.


Makan malamku Doner Kebab (nasik ngan Manok goreng sekda tulang lebih kurang RM7 duit kita.



Lunch ari 1st day ku di Bandung. kat Food court di Istana Plaza Bandung.


Nasi Ayam Penyet Original pok (Nasi Ayam Penyet originally masakan Sunda)..Ayards Ngoder tok, aku just ngambar ajak. lunch kat jakarta. Kei makan aku Bakso Ayam sik ku gambar. haha




6-mun tak orang gila Shopping pegilah ke Bandung, murah dari Jakarta. di Jakarta nya Bandar besar, so mahal sikit la banding ngan Bandung. di Bandung nang Factory outlet banyak. shopping jak puas-puas.sigek gik, barang macam dak minuman ringan, kopok dan lain-lain boleh beli kat Giant, Carrefour so sekda masalah la mun carik.

7-Elektrik kat sinun ok, cuma mun charger/plug tak orang ada 3 pin. sory la pok nang sik masuk. sebabnya ada 2 pin jak. beli converter yang ada dijual di Giant, Carrefour bok pat tak orang charging mun plug ada 3 pin.




converter yang boleh dibeli kat Giant, Carrefour. (12500 Rp sik salah aku)



Toklah upa plug yang ada kat Indonesia. standard tok. mun palak pin 2 egek boleh masuk, 3 pin, beli converter kat atas ya.


8-Berjalan-jalan di sinun, sekda masalah, pakei Teksi nama bluebird sebabnya makei meter. teksi nak sebarang boleh laknya sukati ngecas. Di Jakarta, mun mok pakei bas, boleh juak pakei Bas Transjakarta mun di Jakarta. Mun mok bencer lagik, pakei Bajaj mun di Thailand Tuk tuk namanya sik pun tak orang makei Ojek (teksi motosikal)

Toklah upa Bas TransJakarta. daktok ada sigek lorong khas, so sik kenak Jam(Macet sebutan Ma~chet) la mun makei bas tok.

Tok tempat nunggu bas TransJakarta. macam tempat nunggu LRT/Monorail.

9-mun tak orang pandei abis cash. boh riso. janji kad tak orang support Plus, Bankcard (bank Bri jak ada service bankcard ku nanga). Mun ada Visa, Mastercard pun boleh. carik jak ATM mana-mana. tak orang ngeluar duit terus dalam rupiah. mun service macam Plus, check ngan Bank tak orang dolok, dan aktifkan. sama juak kad-kad tak orang yang lain. cek lok ngan bank sebelum travelling.





Bank Bri (bank tok jak ku nanga support Bankcard) dapat ngeluar duit kei ATM kita.


10-balit lak, standby jak 100,000 rupiah sorang pakei airport tax daknya. standby lebih takut mun ada apa-apa.

11-Service telefon selular sekda masalah, cuma roaming rate jak. Aku makei Celcom ngan Maxis which can roaming dengan INDO XL, TelkomSel dan plus other yang lain. Roaming rate sigek msg, RM2.00 (maxis ngan Celcom) so sebelum pergi ya, reloadlah banyak sekali phone tak orang.

12-Bahasa sekda masalah di Indonesia, cuma sebutan ada lain sikit. macam A&W disebut Awey, KFC disebut KepeySey. you will learn a few words di sinun lak aight.

13-Lastly Enjoy The trip!

7 comments:

Terompah Biru said...

best.. best.. best.. good tips ;D
Mesti ada banyak gambar masa jalan2 kan.. mauk tengok :)

ngegeh said...

kamek masa g cnun dolok eh, xda ku pian nak ber-convert-convert lagik..sukati ngeluar jak wit juta-jutaan puluhan ribuan rupiah ya..mun nak ngonvert pun, mesti ku nanyak member ku :D

byk soping tak tek Di?

Rudy said...

Along,

heheeh..ada second chapter lak...

Jot,

heehe..sinun asa jadi orang kaya jak...ekeek...shopping sekda la jot..pegi melancong jak..pi nang sik dinafikan..murah2 jak sia.

Terompah Biru said...

Sabar jak kmk tok menunggu.. ;D

azai said...

best best!
tq 4 impo. kan ku bookmark entry tok, ney tauk pakey esok lusak..hehehe

Audio said...

Nyaman jak rupa makanannya hoh. Ku cukup suka nangga sistem bas sidak,.. nang ada lane kedirik.. nang sik becampor dalam jem la hoh.

Rudy said...

along, yah..entry sudah ada..

Azai, bookmark jangan sik bookmark

Audio, yah..coba kch cam ya hoh.